Name:
Location: Kerava, Uusimaa, Finland

lakimiesyrittäjä

Thursday, May 14, 2009

Kristillisellä koululla on valinnan paikka

Opetusministeriön antaman ennakkotiedon mukaisesti Keravan kristillinen koulu saa toimiluvan valintansa mukaan joko Järvenpäähän tai Keravalle.

Kristillisen koulun kannatusyhdistys joutuu vaikean valinnan eteen. Vaihtoehtoina ovat Järvenpään lakkautetun maatalousoppilaitoksen tilat tai Kanniston koulun tilat Keravalla. Jo nyt on selvää, että molemmilla vaihtoehdoilla on kannattajia niin yhdistyksen hallituksessa kuin sen rivijäsenten keskuudessa. Kannatusyhdistyksen tulee ratkaista myös, tehdäänkö päätös uusista tiloista yhdistyksen hallituksessa vai järjestetäänkö ylimääräinen yhdistyksen kokous.

Tilanne on erinomaisella tavalla kuvattu Vasemmistoliiton Keravan osaston sivuilla www.keravanvasemmisto.net Tässä samalla haluan kiittää vasemmistoa tasapuolisesta ja maltillisesta asian käsittelystä heidän omilla www-sivuillaan.

Pyydän keravalaisilta ymmärtämystä kristillisen koulun väkeä kohtaan. He ovat olleet sivullisina harvinaisen värikkäässä, täysin yllättäen alkaneessa kunnallispoliittisessa draamassa. Yhdistyksen hallituksen jäsenistä kenelläkään ei ole tietääkseni taustaa politiikassa, ainoastaan rehtori Jukka Sipilä on Tuusulassa kristillisdemokraattien valtuutettu. Suuren mediahuomion, politisoituneen keskustelun sekä taloudellisten, käytännöllisten ja teknisten seikkojen ohella heidän päätöksentekoonsa vaikuttaa päällimmäisenä se, että kyseessä on heidän omien lastensa koulu.

Näin ollen vetoan keravalaisiin, että kristillisen koulun päättäjille annettaisiin työrauha.

29 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Onko asia niin kuin olet antanut ymmärtää, että Keravan kaupungin Kristillisen koulun kosiskelu Kanniston koulun vuokralaiseksi alkoi heidän luettuaan Kristillisen koulun Keski-Uusimaasta Järvenpään maaseutuopiston vuokrausaikeista.

Eli Kristillisellä koululla on alusta alkaen ollut ihan aito halu siirtyä maaseutuopiston tiloihin ja nämä neuvottelut ovat jo pitkällä ja vaativat vain luvan saada toimia Järvenpäässä.

Keravan kaupunkihan se sai paniikkikohtauksen ja teki paniikinomaisen päätöksensä antaa Kanniston koulun vuokralle, vaikka viikkoa aikaisemmin oli päätetty, että Kanniston koulua ei lakkauteta. Keravan KH:n on nyt siis otettava takaisin paniikkiratkaisunsa ja toimittava kaupunginvaltuuston enemmistön toiveiden mukaisesti. Ei kunnallisdemokratia ole sitä, että kuntalaiset toivovat jotakin ja hallitus päättää, että siirretään päätäntävalta yksityiselle koululle.

Eli Kristillinen koulu ei voi olla se keskeinen toimija tässä tilanteessa vaan kaupunginvaltuusto.

2:39 AM  
Blogger Ville Hoikkala said...

Asiat etenivät suunnilleen siinä järjestyksessä kuin olet ymmärtänyt. Toisaalta kun kristillinen koulu päätti aikanaan neuvotella Järvenpään tiloista, ei heillä ollut tiedossa että myös Kanniston tilat vapautuvat. Ei kannata haaskata aikaa neuvottelemalla sellaisista toimitiloista, jotka ei ole vapaana.

Kristillinen koulu päättää nyt, ryhtykö se vuokrasopimuksen osapuoleksi vai ei. Vapaassa maassa heidän on saatava tehdä päätös kaikessa rauhassa. Koko kaupungin katseet kohdistuvat nyt heihin, mutta tätä se elämä välillä on.

5:46 AM  
Anonymous Mahdollisuuksien ikkuna sulkeutumassa said...

On outoa puhua siten että Keravan Kristillisellä koululla olisi aito halu siirtyä pois keravalta.
Aitoa siinä on se, että koulu tarvitsee ja on vuosia tarvinnut ja etsinyt riitävän isoja ja toimivia tiloja Keravalta.
Tämä on ollut hyvin Keravan päättäjien tiedossa.
Totta on myös se, että jos Kristillinen Koulu muuttaa pois Keravalta, niin se on pysyvää.

Paniikkikohtauksen sijasta olisi puhuttava siitä että Kaupunki on viisaasti viimein tarttumassa auenneeseen tilaisuuteen pitää Kristillinen Koulu kaupungissa.
Samalla se säästää siten, että ei maksa tyhjistä tiloista Kannistossa, Saviolla ja Killassa

2:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kyllä meillä keravalaisilla riittää ymmärrystä Kristilliselle koululle, muttei tällaiselle kunnallispolitiikalle.

KH:n kokouksessa 25.5 asiaa taas käsitellään ilman että se pääsee kaupunginvaltuustoon vaikka valtuuston enemmistö sitä toivoi!

Luepas hallituksen esityslista!

5:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kanniston koulu ei ole tyhjä. Tervetuloa tutustumaan koulupäivään siellä!

Savion koulu tulee olemaan täpotäysi ensi vuonna.

Minne lapset laitetaan parin vuoden kuluttua? Onko sinulla tietoa?

Ei minullakaan!

5:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

Oikeastaan... miksi heillä pitäisi olla työrauha???

Juuri sitähän heillä ei pitäisi olla.

Ja syy ei ole heidän - vaan Keravan kaupungin tavassa hoitaa asia!

Nyt ei Kanniston koulun lakkauttaminen tai lakkauttamatta jättäminen ole Kristillisen koulun päätös!!!

1:23 AM  
Blogger Ville Hoikkala said...

This comment has been removed by the author.

2:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jos äänestystulos olisi ollut toinen, olisiko silloinkin nähty vaivaa uuden äänestyksen järjestämisen eteen?
Mitä sinä, Ville, olisit siinä tilanteessa (jos äänestystulos olisi ollut Kanniston puolesta) tehnyt tai suositellut tehtäväksi?

7:51 AM  
Blogger Ville Hoikkala said...

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun asiakkaat kääntyvät toimistoni puoleen, kun ovat havainneet lainvastaiseksi epäilemäänsä menettelyä erilaisten yhteisöjen päätöksenteossa. Otin asian hoitaakseni ja esitin Keravan kristillisen koulun kannatusyhdistyksen hallitukselle selvityspyynnön, jossa totesin että kokoonkutsumisessa on ollut epäselvyyksiä. Yhdistyksen hallitus päätti kutsua yhdistyksen ylimääräisen kokouksen koolle 21.7.2009.

Suosittelen tätä menettelyä kenelle tahansa, joka havaitsee yhdistyksen päätöksenteossa epäselviä piirteitä.

Olen vakuuttunut, että kyseessä oli inhimillinen erehdys eikä tahallinen teko, joten en näe tarpeelliseksi kertoa tässä kutsumisessa sattuneiden epäselvyyksien yksityiskohtiin.

Sen sijaan kristillisen koulun vastuunkantajat voisivat kertoa omilla nimillään täällä, mikä siinä Järvenpään maaseutuopistossa on niin paljon parempaa kuin Kanniston koulussa. Tätä varmasti monet keravalaiset ovat viime viikkoina pohtineet vastausta saamatta.

10:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

Molemmissa ylimääräisissä kokouksissa luettiin opettajien selkeä kannanotto.

Onko tässä motiivina tosiaankin lain kirjaimen noudattaminen vai jääräpäinen yritys runnoa läpi oma tahto? Keravan kaupunginhallituksen päätöksenteossa on samoja piirteitä. Surullisen likaista peliä.
- vanhempi

11:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ihmettelit Ville kommentissasi, miksi MSO on enemmistön mielestä parempi vaihtoehto.

Kerron sinulle muutaman seikan, jotka omasta mielestäni puoltavat MSOn valintaa.

Kesäkuun alussa oli tutustumis-ilta, jolloin kaikki halukkaat pääsivät tutustumaan sekä MSOn että Kanniston koulun tiloihin. Kävin itse kummassakin paikan päällä ja täytyy myöntää, että MSOn tilat, ympäristö ja maisemat kokonaisuudessaan olivat paremmat!

MSOn tiloissa toteutuu paremmin yhtenäiskouluperiaate eli MSOlla päiväkodille ja alaluokille on oma rakennus sekä yläasteelle omat tilat.

Kannistossa päiväkotitilat ovat epäkäytännöllisesti keskellä koulua. Yläasteen oppilaille ei ole mielekästä pyöriä samoilla käytävillä pienten päiväkotilasten kanssa, kuten Kannistossa ikävä kyllä asia tulisi olemaan.

Mikäli lukio tulisi jossain vaiheessa suunnitelmiin, MSOlta löytyy lisärakennuksia lukiota varten. Kannistossa ei ole mitään tiloja lukiota varten. Eli pitkällä tähtäimellä MSO on siinäkin mielessä parempi vaihtoehto.

MSOlla on mm. huomattavasti tilavampi liikuntasali kuin Kannistossa. MSOn liikuntasalissa on lisäksi kiinteä, seinään upotettu näyttämö sekä kätevä näyttämön takaovi, josta esiintyjät voivat saapua näyttämölle. Kannistossa näyttämö pitää erikseen aina rakentaa, ja se vie tilaa liikuntasalista, jolloin sali on entistä pienempi ja istumapaikkoja on vähemmän. Joulu- ja kevätjuhlia ym. ajatellen on kätevämpää, että juhlasali on reilun kokoinen, jotta koko ei rajoita juhlien järjestämistä.

MSOlla on ruokasali ja oma keittiö (itse tehtyä ruokaa), jolloin ruoan laatu ja maku on huomattavasti parempi kuin Kannistossa, jossa ruoka tulee keskuskeittiöstä. Ruoan laatu on ainakin minulle vanhempana tärkeä asia! Kannistossa ei ole ruokasalia, joten oppilaiden on ruokailtava omissa luokissaan, joka on todella epäkäytännöllistä.

Järvenpään junaradan varrelle ja Kyrölän junaseisakkeen läheisyyteen on kaavoitettu pääosin pientaloja (rivi-, pari- ja omakotitaloja sekä muutama pienkerrostalo), joten tulevaisuudessa sieltä on saatavilla lisää oppilaita. Myös nykyisten oppilaiden perheet voivat halutessaan muuttaa lähemmäksi koulua upeisiin kulttuurihistoriallisiin maisemiin! Rakennussuunnitelmassa ja kaavassa on jätetty MSOn ympärille runsaasti avointa, vehreää peltoaluetta, joten aluetta ei rakenneta samanlaiseksi ahtaaksi sumpuksi kuin Kanniston koulun ympäristö on!

Kirjoitit Ville kommentissasi seuraavasti: "Kristillisen koulun vastuunkantajat voisivat kertoa omilla nimillään täällä, mikä siinä Järvenpään maaseutuopistossa on niin paljon parempaa kuin Kanniston koulussa. Tätä varmasti monet keravalaiset ovat viime viikkoina pohtineet vastausta saamatta."

Yhdistyksen kokouksessa 11.6. sekä hallitus että opettajat toivat esiin oman kantansa.

Hallitus oli ennen 11.6. kokousta suorittanut äänestyksen, jonka tulos oli muistaakseni seuraava: Kanniston koulun puolesta 1 ääni, Maaseutuopiston puolesta 5 ääntä, 2 tyhjää.

Lisäksi koulun opettajat olivat laatineet kirjallisen selostuksen, jossa oli perusteltu miksi he opettajina ja kasvattajina kokevat, että Maaseutuopiston tilat ja ympäristö on parempi vaihtoehto oppilaille.

Et ollut Ville 11.6. kokouksessa mukana kuuntelemassa! On mielestäni erittäin ikävää, ettet viitsinyt tulla paikalle kokoukseen, ja nyt jälkeenpäin tivaat opettajilta ja vastuunkantajilta perusteluja. Olisit ollut kuuntelemassa, niin tietäisit perustelut! Kuinka moneen kertaan näitä asioita pitää esitellä ja pyörittää vielä jälkeenpäin? Tässähän menee koko kesäloma opettajilta, hallitukselta sekä vanhemmilta, kun asiaa vatkataan moneen kertaan.

Entä oletko Ville itse käynyt tutustumassa kumpaankin vaihtoehtoon? Olen ymmärtänyt, ettet ole käynyt kummassakaan paikassa.

1:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

Maaseutuopiston valintaa puoltaa myös se tosiasia, että Kanniston koulun ympärillä on valtava poliittinen kohu. Mikäli menemme Kanniston kouluun, keravalaiset katkeroituvat kristityille, jos me viemme heidän lastensa koulutilat. Siinä onkin sitten haastetta kertoa Jumalan rakkaudesta ja lähimmäisenrakkaudesta keravalaisille. Vaikka me emme vie ”väkisin” heiltä koulua, asukkaat ja vanhemmat Kannistossa kokevat kuitenkin niin!

Useat kristillisen koulumme isommat oppilaat ovat myös ilmaisseet, etteivät halua mennä kouluun, josta toiset lapset on ajettu pois! Oppilaiden ja opettajien olisi hyvin ikävä aloittaa syksyllä toimintaansa Kannistossa, kun ympärillä asuvat ihmiset ovat asiasta erittäin näreissään! Työilmapiiri ei olisi kovinkaan hyvä lapsille eikä opettajille.

Kohu Kanniston koulun ympärillä on jatkunut koko kesän ja Kanniston koulun lakkauttamispäätös on yritetty perua. Parhaimmassa tapauksessa koulun lakkauttaminen perutaan tämän kesän aikana.

Kun valitsemme MSOn, emme vie toisilta lapsilta heidän omaa kouluaan, vaan annamme heille mahdollisuuden palata omaan kouluunsa! Näin kaikki osapuolet voivat olla tyytyväisiä! MSO on vapaana meitä varten!

Vanhempi Vantaalta

1:33 PM  
Blogger Ville Hoikkala said...

Ensinnäkin, en ole kristillisen koulun kannatusyhdistyksen jäsen ja tästä syystä en osallistunut mainittuihin kokouksiin.

Asia kiinnostaa keravalaisia laajemminkin, koska Keravan kaupunginhallituksen enemmistö ja kaupunginvaltuuston jäsenistä huomattava osa on ollut valmiita tulemaan sopimusehdoissa vastaan ja tekemään muutenkin uhrauksia, jotta kristillinen koulu saadaan säilytettyä Keravalla. Mielestäni kristillisen koulun
kannatusyhdistyksen hallitus on selityksen velkaa keravalaisille päättäjille ja veronmaksajille, ja hyvä että nyt vihdoin, tosin anonyymisti, selityksiä on tullut.

Sen verran täsmennystä vielä, että Kanniston koulutilan ottaminen uudelleen koulukäyttöön ei ole tässä vaiheessa mahdollista, vaan todennäköisesti rakennus puretaan ja tilalle rakennetaan muuta. Jokainen aikaansa vähänkään seuraava tietää, että Kanniston koulun lakkautti talouskriisi eikä kristillinen koulu.

3:02 PM  
Blogger Ville Hoikkala said...

YLLÄPIDON ILMOITUS

Ilmoitan poistaneeni klo 3.18 julkaistun tuntemattoman henkilön kirjoittaman melko pitkän kommentin, koska mielestäni siinä loukattiin kirjesalaisuutta paljastamalla eräiden henkilöiden lähettämää keskinäistä tekstiviestiliikennettä.

Vaikka aihe herättää monissa tunteita, koettaka nyt jotenkin hillitä itsenne.

4:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Koululaisen vanhempana kristillisen koulun valintaprosessia ja blogiasi seuratessa on ikävä kyllä jäänyt sellainen vaikutelma, että johonkin on kadonnut keskinäinen kunnioitus, hyvän puhuminen (=siunaaminen) ja rakkaus.

Jos uudelleen vaaditun äänestyksen motiivina on yhtenäisyyden tavoittelu, niin olisi syytä tarkasti harkita, johtaako uusi äänestys yhtenäisyyteen vai vielä suurempaan ristiriitaan kenties kohtalokkainkin seurauksin.

Yhtenäisyyttä olisi pettymyksestä huolimatta rohkeasti toimia 11.6 äänestystulosta kunnioittaen. Nyt näyttää siltä, että on etsimällä etsitty virheitä voidakseen purkaa pettymystä ja katkeruutta. Tämän ei pitäisi olla lainkaan kristillinen toimintatapa.

Löytyisikö sinulta, Ville ja asiamiehiltäsi kristillistä rohkeutta vetää vaatimus uudelleenäänestyksestä takaisin? Se osoittaisi todellista lähimmäisenrakkautta. Onko aiemmin mainitsemasi inhimillinen erehdys todellakin juridisesti sitä luokkaa, että siitä kannattaa nostaa tällainen melu, jossa asetatte itsenne lähinnä naurun alaiseksi.

Meidän perheelle olisi käytännössä parempi vaihtoehto Kannisto sen sijainnin takia. Mutta olemme valmiit viemään lapsemme Järvenpäähän pidemmästä matkasta huolimatta, sillä tässä ei ole kyse pelkästä sijainnista. Toivomme, että lastemme koulun hyvä työ- ja opiskeluilmapiiri säilyisi.

Tällaisen saivartelun jälkeen olemme entistä enemmän sitoutuneimpia Järvenpäähän.

1:53 AM  
Blogger Ville Hoikkala said...

Koska lakimiehen salassapitovelvollisuus sitoo minua tässäkin asiassa, en voi kertoa kaikkia oikaisupyynnön taustoja. Jos uutta kokousta ei olisi kutsuttu koolle, olisimme ottaneet 11.6. kokouksen laillisuuden huolellisempaan tutkintaan.

Mielestäni on sopimatonta epäillä julkisesti ihmisiä väärinkäytöksistä kun asiaa ei tutkita, ja siksi totesin olevani vakuuttunut, että kyseessä on inhimillinen erehdys. Tahallisesta laiminlyönnistä ei ole näyttöä. Selvityspyyntö ei ollut saivartelua vaan tiedustelu yhdistyksen hallitukselle, jonka taustalla oli perusteltu epäilys kokouksen laillisuudesta.

Ennen 11.6. kokousta yhdistys oli saanut yhtäkkiä yli 20 uutta jäsentä, ja heidän määränsä on suurempi kuin se marginaali jolla äänestys ratkaistiin. Tämä oli sinänsä laillinen menettely, mutta herätti monessa pahaa mieltä ja monenlaisia epäluuloja. Tästä syystä uudella kokouksella voi olla ilmapiiriä puhdistava ja yhteishenkeä parantava vaikutus. Ainakin toivon näin.

Kristillisen koulun kannatusyhdistyksen hallitus on mielestäni tehnyt juridisesti, moraalisesti ja psykologisesti oikean ratkaisun, kun se on päättänyt kutsua koolle ylimääräisen yhdistyksen kokouksen uudestaan. Haluan kiittää heitä viisaasta ratkaisusta.

2:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

En ihmettele, että uusia jäseniä liittyi joukkoomme runsaasti. Miksi sen pitäisi aiheuttaa epäluuloja ja pahaa mieltä?

Uskon, että joukossa oli monia vanhempia, jotka ovat olleet koulun yhteydessä, mutta eivät olleet yhdistyksen jäseniä. Meidänkin perheestä toinen vanhemmista liittyi jäseneksi vasta kesäkuussa. Itse olen ollut siitä asti, kun esikoisemme aloitti koulun.

Myös varmasti monet sellaiset aikuiset, jotka ovat syksyllä laittamassa lasta kristilliseen kouluun tai jotka kuuluvat lähiperheeseen (esim. isovanhemmat) halusivat olla vaikuttamassa kristillisen kasvatuksen puolesta.

Sekä Kanniston että Järvenpään kannattajat ovat tasapuolisesti saaneet äänensä esiin.

Sellainen vaikutelma kuitenkin jää, että kourallinen pettyneitä ihmisiä pyörittää yhdistystämme vedoten yhtenäisyyteen. Käytännössä heidän toimintansa vaikuttaa repivältä.

Aikuisina tiedämme, mitkä seuraukset on tunneperäisellä kuohunnalla. Silloin asioita tulee liioiteltua. Onko epäluuloisuus ja paha mieli johtanut tässäkin tilanteessa suhteettomaan ylireagointiin, jossa kärpäsestä on tehty härkänen? Inhmillinen ja vähäinen muotovirhe on johtanut suhteettomiin toimenpiteisiin. Herää kysymys, mitkä ovat valittajien todelliset motiivit?

Yhdistyksen säännöissä lukee miten kokoukset koolle kutsutaan. Jokainen on voinut lukea kutsun yhdityksen nettisivuilta, joka on toinen laillisen koollekutsumisen muoto.

Ovatko nämä 3-4 henkilöä, joita kutsu sähköpostitse ei tavoittanut, olleet kuitenkin äänestämässä? Mikäli eivät olleet 11.6 kokouksessa, silti heidän äänensä eivät olisi muuttaneet lopputulosta.

Ikävä, että olet kristittynä lakimiehenä lähtenyt mukaan tähän repivään valitusprosessiin.

Rukoilemme kuitenkin puolestanne ja haluamme siunata teitä.

4:43 AM  
Blogger Ville Hoikkala said...

Nyt huomasin, että Keravan kristillisen koulun kannatusyhdistys on kommentoinut tapahtumia sivulla

http://www.kristillinenkoulu.net/
data/Kutsun_liite_090721.pdf

joten katson että voin kommentoida omaa osuuttani laajemmin.

Voin vahvistaa, että kannatusyhdistyksen ilmoittama versio tapahtumien kulusta pitää paikkaansa. Linkissä kerrotut virheet kokouskutsun lähettämisessä kävivät ilmi välittömästi 11.6. kokouksen jälkeen. Useat henkilöt olisivat halunneet tarkistaa jäsenluettelon avulla, oliko kaikki yhdistyksen jäsenet varmasti kutsuttu vai oliko kutsumisessa ollut muitakin puutteita. Selvityspyynnössä oli juuri tästä asiasta kysymys, se oli normaalia toiminnan oikeellisuuden tarkastusta eikä katkeruutta tai tunneperäistä kuohuntaa.

Hallitus päätti ratkaista tilanteen helpoimmalla ja selkeimmällä tavalla ja kutsua koolle uuden yhdistyksen kokouksen. Ratkaisu oli mielestäni oikea.

6:40 AM  
Blogger Ville Hoikkala said...

Erinomainen taustatietopaketti löytyy sivulta

http://sites.google.com/site/koulutiedot/

8:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

HUOM! Tuo "taustatietopaketti" osoitteessa http://sites.google.com/site/koulutiedot/

ei ole koulun virallinen tiedoituskanava, eli se EI ole koulun, hallituksen eikä kannatusyhdistyksen tekemä tietopaketti.

Kyseessä on Ville Mannerin ylläpitämä sivusto ja hänen tekemä "tietopaketti", joten Kannistoa ja MSOta esittelevät tiedot eivät ikävä kyllä ole puolueettomasti eikä tasapuolisesti esitettyjä!

2:11 AM  
Blogger Ville Hoikkala said...

Voisiko joku selvittää mikä siinä on vialla?

3:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hallituksen uudelleen kokoonkutsumaa yhdistyksen kokousta on nimitetty "saivarteluksi" ja kyseenalaistettu. Käsittääkseni koskaan ei selvitetty, kuinka paljon lopulta oli niitä jotka eivät kutsua saaneet. Asiahan tutkittiin vain niiden neljän osalta, jotka itse ilmoittivat yhdistykselle, etteivät olleet saaneet kutsua. Edelleenkin voi olla monia sellaisia, jotka eivät tienneet 11.6. kokouksesta mitään. Tiedetään vain se fakta, että yhdistyksen kokous 11.6. kutsuttiin kokoon melko kiireisesti, ja ehkä sen vuoksi osa jäsenistä jäi kutsumatta. Ja että ko selvityksen näistä kutsuista antoi sama henkilö, joka myös ne lähetti virheellisesti. Olisi ehkä ollut parempi, että selvitys olisi tehty puolueettoman henkilön toimesta, ja se olisi kohdistunut koko jäsenluetteloon. Avoimuuden ja laillisuuden kannalta yksikin kutsutta jäänyt yhdistyksen jäsen kuitenkin merkitsee sitä, että kokous ei ole Suomen yhdistyslain mukaan laillinen. Ajatelkaapa vaikka kunnallisvaaleja - hyväksyisittekö sen, että itse olisitte niitä, joilta olisi tahallisesti tai tahattomasti evätty (tai edes pyritty eväämään) äänestys- ja tässä tapauksessa myös puheoikeus äänestyskokouksessa ? Olisi ollut melkoinen skandaali, jos esim. kunnallisvaalien epäonnistuneiden nettiäänestyspaikkakuntien kohdalla olisi vain todettu, että "sellaista sattuu".

Kokonaan toinen ja tästä erillinen asia on se, että yhteensä kolmessa hallituksen kokouksessa, joista viimeinen oli vain tuntia ennen äänestyskokousta, hyväksyttiin yli 30 uutta jäsentä, joilla kaikilla ei ole lapsia tai edes lapsenlapsia koulussa, tai edes suunnitelmia laittaa omaa lastaan kouluun (kokousväen keski-ikä hyppäsi yllättävän korkealle). Tästä jäi nykyisten oppilaiden vanhemmille varmasti ikävä maku suuhun, vaikka tällainen menettely ja äänien kalastus sinänsä laillista onkin. Reilumpaa ja moraalisempaa olisi ollut antaa nykyisille vanhemmille aito mahdollisuus päättää koulun tulevaisuudesta - heidän lapsensahan ovat ne, joista valtaosan matka ja koulupäivä pitenee parilla tunnilla jos Järvenpäähän muutto tulee. Ja erityisesti heille johonkin toiseen kouluun vaihtaminen muutaman vuoden jälkeen on merkittävästi huonompi ja hankalampi vaihtoehto jo kaveruus-suhteidenkin takia.

Vielä lopuksi voisin kysyä, onko kovin kristillistä myöskään se, että joku äiti, jolla ei ole vielä yhtään lasta koulussa, äänestää kolmen äänen voimalla (itsensä lisäksi liittänyt pari sukulaistaan jäseneksi) koulua pois Keravalta kylmän itsekkäästi kun samaan aikaan moni keravalainen yksinhuoltaja-äiti omaa vain yhden äänen jolla puolustaa kahden tai jopa useamman lapsensa koulun säilymisen puolesta Keravalla, jonne hänellä on ainoa mahdollisuus kuljettaa lapsiaan?

10:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

Koulussamme on muutamia yksinhuoltajavanhempia. Ymmärrän hyvin, että yksinhuoltajavanhemmat ovat huolissaan, kuinka heillä arjessa riittää aika ja taloudelliset varat kyyditä lastaan Maaseutuopistolle ja takaisin.

Muutamat ei-keravalaiset vanhemmat ovat ehdottaneet koulun johtajille ja hallitukselle, että esim. kannatusyhdistys myöntäisi tarvittaessa taloudellista tukea yksinhuoltajavanhemmalle tai esim. perheelle, jossa kummatkin vanhemmat ovat työttöminä, tai mikäli oppilaan koulumatkakustannukset ovat taloudellisesti liian suuri taakka perheelle.

Taloudellinen tuki koulumatkakustannuksia varten kerättäisiin erillisellä viitenumerolla, jolloin kannatusyhdistyksen jäsenet ym. tahot voisivat halutessaan lahjoittaa ”korvamerkittyä” rahaa juuri tätä tarkoitusta varten.

Vanhemmat ovat ehdottaneet myös mm. vuoroittaisia kimppakyytejä, jotta eivät kuskaisi ainoastaan omaa lastaan/lapsiaan, vaan kyytiin otettaisiin myös muita oppilaita.

Hyvä vaihtoehto olisi myös oma koulubussikuljetus. Omasta koulubussikyydityksestä on käsittääkseni pyydetty tarjous linja-autoyrittäjältä.

Uskon, että tähän kyyditsemisasiaan löytyy rakentavalla yhteistyöllä hyviä ratkaisuja, jotta kaikki halukkaat saavat lapsensa kristilliseen kouluun. Onhan tähänkin asti ollut eri kunnista niitä vanhempia, jotka ovat halunneet pitää lapsensa kristillisessä koulussa monimutkaisistakin järjestelyistä huolimatta.

4:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ville Hoikkala said...
Erinomainen taustatietopaketti löytyy sivulta

Koulutiedot

Tiedot ovat peräisin samoista lähteistä kuin kannatusyhdistyksen hallituksen tiedot.

Kyseessä on tosiaan Ville Mannerin ylläpitämä sivusto ja hänen kokoamansa tietopaketti.

Tietopaketin julkaiseminen kertoo lähinnä siitä että kannatusyhdistuksen hallitus ei ollut riittävän ajoissa tai ole riittävän laajasti kertonut vanhemmille kaikkia tila- ja paikkakuntavalintaan vaikuttavia asioita.

Vähintään yhtä tärkeää kuin mitä kerrotaan tilavaihtoehdoista, on se mitä jätetään kertomatta.

12:02 PM  
Anonymous unelmat eivät elätä said...

Käväisin äsken MSO:n pihalla. Katselin vanhaa taloa. Se näyttää vanhalta ja lasten kannalta vaaralliselta vanhalta teollisuuslaitokselta. Peruskouluikäisille koululaisille sillä ei ole paljon tarjottavaa.
Kun käväisin Kanniston pihalla, niin näin heti koululaisille suunnitellun pihamaan, turvalliset kiipeilytelineet ja valtavan palloilukentän ja koriskentän heti koulun edessä.
Olipa pihaan jo maalattu hyppyruudutkin. Siis täysin valmis koulu ilman turhia vanhan talon vaarakertoimia. Miksi te hyvät ihmiset uneksitte MSO:sta jos tällainen on tarjolla.
Miksi ihmeessä pitäisi kikkailla niiden kyytien kanssa, jos Kanninstoon olisi jo valmiit kyydit.
Haloo siellä jossakin.
Ei se MSO:n salikaan ole koulun käytössä kuin 3 pv viikossa. Kannistossa siellä voi järjestää omia juhlia vaikka kellon ympäri.
Ja vielä talous. Mitähän tilintarkastajat keväällä mahtavat miettiä, kun ynnäävät MSO:n laskupinoa ja joku kertoo, että tarjolla olisi kyllä ollut paljon, paljon halvempikin vaihtoehto.
Lopettakaa unelmointi omenapuista ja ajatelkaa myös lapsia.

12:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Eihän tuo MSO niin valtavan kaukana ole, n. 8-9 km Keravan päärautatieasemalta.

Ja mitä talouteen tulee, kaikki 11.6. kokouksessa mukana olleet tietävät, että MSOn vuokra on edullisempi kuin Kanniston vuokra (oliko n. 21.000 euroa/vuosi edullisempi), joten pitkässä juoksussa MSO on edullisempi!

Tuosta Ville Mannerin ylläpitämästä tietopaketista puuttuu mm. sekin tieto, että MSOlla saadaan tuloja n. 8.000 euroa/v MSOn oman valmistuskeittiön ruoasta, jota myydään koulun ulkopuolisille.

MSOn rakennuksissa on myös kaiken kaikkiaan reilusti enemmän neliöitä. Joten tilaakin on enemmän (esim. auditorio, toimistotiloja, varastotiloja, luokkien lisäksi runsaasti ylimääräisiä huoneita esim. ryhmätöitä varten jne). Päiväkotitilatkin ovat MSOlla huomattavasti suuremmat.

Lisäksi 11.6. kokouksessa kerrottiin, että MSOn kiinteistön omistaja lupasi rakennuttaa ja asennuttaa ilmaiseksi MSOn pihalle keinuja, kiipeilytelineitä ym. (muistaakseni n. 16.000 euron arvosta).

Ja muutenkin MSOn ympäristö on lapsille virikkeellinen (upeaa luontoa ympärillä, Tuusulanjärvellä esim. luistelumahdollisuus, yleisurheilukenttä lähellä, oliko 700 m. päässä jne).

Kanniston koulun ympärillä on toki kenttää, keinuja ja kiipeilytelineitä, mutta eikös ole niin, etteivät ne kaikki ole koulun OMIA välineitä eikä piha-aluetta. Joten alueella oleilee päivisin todennäköisesti myös muita ihmisiä kuin omia oppilaitamme. Muistanko väärin, mutta oliko niin, että Kanniston koulun omalla pihalla on ainoastaan 7 keinua ja yksi kiipeilyteline. Kaikki muu onkin sitten kaupungin yleistä aluetta.

Kaiken kaikkiaan on aika väsyttävää jauhaa näitä koko kesä moneen kertaan. Olen huolissani myös hallituksen, rehtorin ja opettajien jaksamisesta kun ovat joutuneet tällaiseen pyöritykseen muutaman ihmisen vaatimuksesta.

Arvostan suuresti hallituksen ja koulun henkilökunnan työtä ja toivon, etteivät näänny ja väsy ja joudu pian "burn-out"-lomalle tällaisen myllytyksen jälkeen.

3:13 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kanniston koulu on lakkautettu ja koulun vanhat oppilaat ja henkilökunta jatkavat syksyllä muissa kouluissa. Usein lapset sopeutuvat tilanteeseen nopeasti ja hyvin. Varmasti enemmän menee vanhemmilta asioiden hyväksymiseen, koulumatkojen uudelleenjärjestelyihin jne.
Kannistolaiset lapset pääsevät kuitenkin vielä lähikouluun, mutta Keravan kristillisen koulun lapset joutuvat kohtaamaan melkoisia haasteita lähinnä koulumatkan suhteen, jonka pitäisi olla kohtuullisen pituinen, turvallisuudesta puhumattakaan mikäli koulun sijaintipaikaksi muodostuu Järvenpää.
Autolla menomatka ruuhkaa vastaan onnistunee hyvin, mutta koska useimpien työpaikka on toisessa suunnassa, saattaa paluumatka viedä hieman enemmän aikaa. Ympäristönäkökulmasta ei myöskään liene toivottua kuormittaa luontoa ylimääräisillä ajokilometreillä. Bussi ja juna-aikatauluista johtuen venyy koulun alun, tai bussin tulon odotusaika jopa 40 minuuttiin.
Järvenpään suunnasta bussilla tultaessa, joutuvat lapset ylittämään todella vilkasliikenteisen Sibeliuksenväylän.
Kristillinen koulu toimii valtion rahoituksen turvin ja koulun hyvä saavutettavuus on sen elinehto.
Mikäli oppilaita menetetään, tai uusia ei saada odotetusti, voi koulun tulevaisuus olla vaakalaudalla tämän johdosta varsin piankin.
Maaseutuopisto tarjoaisi varsin ihanteelliset maisemat ja luonnonidylliä, mitä moni työntekijä varmasti arvostaa. Maisemakuvia opistolta voi ihailla koulun omilta nettisivuilta. Lapset sen sijaan arvostavat varmaan kuitenkin enemmän leikkivälineitä, -telineitä ja pelikenttiä. Turvallinen, toimiva ja hyvin suunniteltu koulupiha antaa lapsille heidän tarvitsemiaan virikkeitä.
Nykyisessä koulussa ei ollut kumpaakaan, joten varmaa on että parempaan suuntaan mennään.
Maaseutuopisto on rakennettu aikanaan aikuisopiskelijoita varten ja turvallisuusnäkökulmasta tilojen saattaminen pienten koululaisten käyttöön tuo myös omia haasteita tullessaan.
Kristillinen koulu kertoo nettisivuillaan tulevasta yhdistyksen kokouksesta jossa asiasta päätetään.
Valitkaa viisaasti vanhemmat, lasten ehdoilla ja järjen ääntä kuunnellen. Kyseessä on varsin kauaskantoinen ratkaisu. Hyvää kuitenkin kannattaa odottaa, toivoa ja rukoilla, vaikka tähän 10 vuoteen vielä muutama viikko lisää laitetaankin.

8:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

"Prosessin budjetti on esitutkintoineen noin 1,5 - 2 miljoonaa euroa. Sisältäen poliisin palkat, poliisin kulut, kolmen käräjätuomarin palkat, vankeinhoidon kulut, matkakulut, puolustuksen palkkiot ja kulut jne."
http://www.hs.fi/keskustelu/message.jspa?messageID=3600566


Tekopyhää toimintaa ns kristilliseltä ihmiseltä. Raha se näyttää kelpaavan hurskaillekin :P

10:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

Miten Ruandan tapauksen oikeuskulut liittyvät tähän?
Kyllä varmasti löytyy kristittyjä poliiseja, tuomareita, vankeinhoitajia, kuin juristejakin.
Kaikki tekevät työtä ansaitakseen elantonsa.

12:46 AM  

Post a Comment

<< Home