Name:
Location: Kerava, Uusimaa, Finland

lakimiesyrittäjä

Wednesday, November 25, 2009

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä

Eilen oli YK:n julistama naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio ja NYTKIS ry järjestivät Kolmen Sepän patsaalla mielenilmauksen. Monenlaista mielenosoitusta olen vuosien saatossa nähnyt, mutta tämä oli toteutukseltaan yksi mieleenpainuvimpia. Kolmen Sepän patsaan ympäristöäkin osattiin käyttää kekseliäästi. Patsaan ympärille oli siis pystytetty pahvisia naisfiguureja joihin oli kiinnitetty tositarina lähisuhdeväkivaltaan liittyvästä kuolemasta. Figuurien juurelle sai sytyttää kynttilän. Koskettava kokemus. Lisätietoja osoitteesta http://www.valoaeivakivaltaa.fi/

Saivartelun ennalta ehkäisemiseksi puhun nyt lähisuhdeväkivallasta, koska sen kohteeksi joutuu myös miehiä.

Rikosjuristina olen aika paljon ollut tämän surullisen ilmiön kanssa tekemisissä. Asiakaskunnassani on ollut sekä väkivaltaisia perheenjäseniä että väkivallan uhreja.
Lähisuhdeväkivaltajuttujen vaikeus on paitsi sen vakavuudessa ihmisten väliselle suhteelle, myös näyttökysymyksissä. Neljän seinän sisällä tapahtunutta on vaikea näyttää oikeaksi tai vääräksi. Perättömät rikosilmoitukset ovat varsin yleinen henkisen väkivallan muoto.

Usein väkivallan taustalla on tekijän heikot ihmissuhdetaidot, luonnehäiriöt ja päihteet. Vapaassa maassa näihin on vaikeaa puuttua yhteiskunnan keinoin. Jokainen toki tietää, että lyöminen on väärin ja sattuu. Voi olla, että solidaarisempi yhteiskunnallinen ilmapiiri voisi vaikuttaa ilmapiiriin myös perheissä. Uskoisin, että on olemassa myös joitakin keinoja, joilla väkivaltaisessa suhteissa olevien elämää voitaisiin helpottaa.

Poliisien arvomaailma voi joskus olla varsin outo. Juuri hoidin tapausta, jossa aviomies oli iskenyt teräaseella ulkomaalaista vaimoaan. Poliisi oli sallinut miehen siskon olla kuulusteluissa läsnä ja oli heti muistuttanut rouvaa, että oleskelulupa voidaan peruuttaa jos hän ottaa eron. Olen törmännyt myös tapauksiin, joissa poliisi on merkinnyt perheväkivaltaa koskevan rikosilmoituksen S- eli sekailmoitukseksi. Tällöin esitutkintaa ei käynnistetä, koska ilmoitusta vastaanottaneen poliisin mielestä ei ole syytä epäillä rikosta, vaikka uhri näin sanoo. Niin kauan kuin juttu on poliisin tiedostossa S-ilmoituksena, asianomistaja ei voi saada oikeuden määräämää tukihenkilöä. Tähän törmäsin kerran erään seksirikoksen alaikäistä uhria avustaessani, jonka kriisiterapiaa varten piti laittaa hattu kiertämään. Poliiseja on monenlaisia ja monet heistä tekevät työnsä kunnioituksen arvoisesti, mutta poliisin ammatti valitettavasti houkuttelee joitakin arvomaailmaltaan harhautuneita yksilöitä. Siksi poliisin toimintatapoja tulee tehdä yhtenäisemmiksi.

Toinen keino on lasten tapaamisoikeuden toteuttaminen valvottuna. Tämä oli kunnallisvaaleissa eräs vaaliteemoistani, ja lupaan ottaa asian ensi vuonna tarkempaan syyniin, kun olen nyt vuoden verran opetellut miten kunta toimii. Keravalla on tässä asiassa parantamisen varaa.

Valvotut tapaamiset siis tarkoittavat, että vanhempi jonka luona lapsi ei asu, saa tavata lastaan niin että läsnä tai viereisessä huoneessa on valvoja. Etuna on, että tapaajan on tultava tilanteeseen selvänä eikä tietenkään väkivaltaa suvaita. Tapaajan ei myöskään tarvitse tuolloin lähteä hakemaan lasta lähivanhemman kodista, mikä myös vähentää väkivallan riskiä. Jos valvotut tapaamiset sujuvat ongelmitta tietyn määräajan, niistä yleensä luovutaan.

Jokaisessa kunnassa on päiväkoteja jotka ovat viikonloput tyhjillään. Sinne kun palkataan tuntiliksalla lastenhoitaja ja vartija lauantai-iltapäiväksi, niin siinähän on kaikki mitä valvottujen tapaamisten järjestämiseen tarvitaan. Lastenhoitaja tukee tapaajaa tarvittaessa lapsen kanssa olemisessa, vartija taas valvoo turvallisuutta ja käännyttää tapaajan pois, jos hän ei käyttäydy tilanteen edellyttämällä tavalla. Yksinkertaista eikä edes kovin kallista, ja säästää monelta kiperältä tilanteelta. Parisuhteen päättymisen jälkeiset katkeruuden purkaukset kun voivat olla tuhoisia.

Tässäpä tämän päivän mietteet. Onnittelut hyvän mielenilmauksen järjestäjille ja karhunhalaukset kaikille, jotka olette joskus lähisuhdeväkivallan uhreiksi joutuneet.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home